Tipuri de tastaturi și mouse-uri: cele mai bune dispozitive pe care să le cumperi

de: Radu Neagu
03 11. 2014

Sunt câteva tipuri de tastaturi și mouse-uri pe care le poți alege pentru a profita la maximum de astfel de dispozitive. Noi facem lista celor mai potrivite.

Pentru tipuri de tastaturi și mouse-uri chiar și tastatura digitală a smartphone-ului sau a tabletei se poate lua în acest calcul, însă articolul nostru se referă doar la perifericele pe care le conectăm la un PC ori la alte dispozitive care suportă așa ceva. Am putea clasifica aceste tipuri de tastaturi și mouse după mai multe categorii, însă am ales segmentul de Office/Home și cel de Gaming ca fiind cele mai reprezentative.

Tipuri de tastaturi și mouse pentru birou sau acasă

Da, există anumite tipuri de tastaturi și mouse pentru birou care pot fi folosite cu succes și acasă. Activitatea principală la birou este editarea de text sau navigarea pe internet, și aici nu ne referim la pauzele prelungite pe profilul de Facebook. Este bine de știut că dacă scrieți destul de mult ar destul de utilă o tastatură cu un suport pentru podul palmei (wristpad). Astfel vă puteți odihni mâinile în timp ce tastați. De asemenea, recomand o tastatură ce are cursa tastei mai scurtă.

Aici intră modelele cu taste mai subțiri cum este și cea din prima imagine a acestui articol. Alegând o astfel de tastatură vă asigurați că nu trebuie să apăsați fiecare tastă foarte mult și nu vă vor obosi degetele. Tastele multimedia și alte opțiuni sunt din nou la alegere, și se pot dovedi destul de utile pentru oricine indiferent că ascultă muzică în timp ce lucrează sau doresc să programeze anumite taste pentru diverse funcții. De asemenea, nu uitați de tastatura numerică mai ales dacă sunteți la serviciu.

Mouse-ul este la fel de important, iar ergonomia lui este din nou pe locul întâi. Indiferent de faptul că îl veți căra cu voi sau nu, că va fi conectat la un laptop sau un desktop, recomand un mouse mai mare, pe care să se așeze mâna complet. Asta înseamnă că palma se rezeamă de mouse în utilizare. Motivul acestei recomandări este faptul că dacă folosiți un mouse prea mic, tendoanele superioare sunt forțate și pot duce la diferite afecțiuni ale mâinii în timp, sau pur și simplu dureri la final de zi. Mai jos sunt două modele de tastaturi și mouse-uri recomandate pentru activitatea de office.

Logitech Wireless Desktop MK710 este un kit tastatură + mouse care excelează la capitolul construcție și chiar și ergonomie. Acumulatorul are o autonomie de până la 3 ani în cazul unei utilizări mai modeste și taste curbate pentru o comoditate mai mare la scris. Kitul se găsește la aproximativ 400 de lei.

Microsoft Natural Desktop Comfort 5000 este un model bine calculat atât din punct de vedere funcții, taste multimedia cât și ergonomie. Este un set tastatură și mouse foarte echilibrat care vine la un preț destul de decent și anume aproximativ 270 de lei.

Tipuri de tastauturi și mouse pentru gaming

Gaming-ul este o situație mai deosebită și necesită o serie de periferice mai speciale ca o tastatură și un mouse cu o rezistență puțin mai ridicată. Gaming-ul este ceva mai solicitant și are nevoie de o serie de funcții mai deosebite pentru aceste dispozitive. În primul rând tastatura trebuie să aibă o serie de taste bine definite și dacă se poate evidențiate diferit. De exemplu, secțiunea WASD ar trebui colorată diferit și dacă se poate și o textură diferită a acestor taste ar fi mai comodă. Aici se recomandă și o iluminare a tastelor, una mai subtilă sau cu posibilitatea de reglare a intensității ar fi de recomandat.

Se pretează tastele mai înalte și care oferă un feedback atunci când sunt apăsate. Aici intră în discuție tastaturile mecanice, cele la care se aud foarte bine tastele când sunt apăsate. Spre deosebire de cele normale, tastaturile mecanice oferă un feedback tactil, important pentru jucător, și sunt și mult mai rezistente în timp. Este de asemenea recomandată alegerea unei tastaturi cu posibilitatea apăsării mai multor taste simultan, minim trei sau patru pentru jocurile care cer acest lucru. Acest lucru va fi specificat cu siguranță pe cutia tastaturii.

Mouse-ul trebuie să dețină și el butoane programabile pentru a simplifica anumite comenzi din joc, comenzi ce necesită probabil 2-3 taste apăsate și un click de mouse. Astfel se pot crea preset-uri care poartă și numele de macro-uri și care pot fi salvate în software-ul cu care vine mouse-ul sau chiar în memoria internă a mouse-ului dacă dispune de așa ceva.

Razer BlackWidow Expert 2014 este o tastatură special concepută pentru gaming. Dispune de butoane programabile, iluminare activă reglabilă și de asemenea și taste mecanice. Este un model destul de avansat pentru gaming iar prețul acesteia se situează în jurul sumei de 500 de lei.

Logitech G103 Gaming este un model mai simplu și mult mai ieftin pentru gaming. Se comportă destul de bine în majoritatea jocurilor și chiar dacă nu oferă avantajul construcției masive a modelului de la Razer are câteva taste programabile și o stabilitate destul de bună pe masă. Prețul ei este de 109 de lei.

Logitech G600 Gaming este un mouse cu o mulțime de butoane programabile și cu o rezoluție de 8200 dpi, exact ce spuneam mai sus legat de sensibilitate ridicată. Prețul acestuia este de 349 de lei.

Razer Abyssus 2014 este un model mai accesibil pentru un mouse de gaming cu butoane foarte sensibile și fără greutăți sau alte accesorii. Avem o rezoluție optică de 3500 dpi la un preț de 179 de lei.

Tipuri de tastaturi și mouse pentru profesioniști

Profesioniștii în editare foto/video proiectare CAD/CAM ar trebui să aleagă tastatura și mouse-ul în funcție de programul în care lucrează. Majoritatea programelor de editare video necesită sau recomandă o tastatură specială cu notații ale scurtăturilor pe aceasta. Programele foto folosesc mai puțin tastatura, iar la programele CAD/CAM și mai puțin. Totuși, dacă nu alegeți o tastatură specială este important să mergeți pe un model a cărui cursă a tastelor este mai lungă și eventual puțin mai rigidă pentru că dacă veți folosi scurtături multiple veți apăsa în mod constant taste precum Alt, Shift, Ctrl și le veți ține apăsate timp de câteva secunde.

Mouse-ul este la fel de important și aici. În primul rând aveți nevoie de un mouse cu rezoluție ridicată. Se recomandă minim 3200 dpi pentru orice activitate, indiferent că e vorba de prelucrare video sau proiectare. La fel, recomand un mouse de dimensiuni mai mari pentru a evita probleme ale mâinii mai ales că în acest tip de lucru va fi necesar să țineți apăsate butoanele mouse-ului pentru câteva secunde cel puțin.

Logitech K830 este o tastatură multimedia care dispune și de un touchpad sensibil în partea dreaptă în loc de tastatură numerică. Prețul ei este de 469 de lei.

Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop este un kit tastatură + mouse destul de interesant. Forma sa este una ergonomică, diferită de cea a tastaturilor standard și vine cu un mouse la fel de interesant precum și cu o tastatură numerică separat. Prețul kit-ului este de 419 de lei.